Nieuws


November 20, 2019 Wie een roman schrijft in een co-working space

Op 10 oktober verscheen de vijfde roman van Richard Osinga, “Wie de Rechtvaardigen zoekt” bij uitgeverij Wereldbibliotheek. Een mysterieuze vertelling die je anders naar de wereld doet kijken. “Een Dan Brown-achtige sfeer, maar dan veel vrolijker, humoristischer en literairder,” in de woorden van VPRO-presentator Pieter van der Wielen. Wat weinigen weten is dat de roman, deels in Meet Berlage geschreven is. Een goede reden om Richard een paar vragen te stellen.Een roman schrijven in een coworking space, hoe doe je dat?

‘Ik zoek een mix van concentratie en inspiratie. Ik hou er niet van als het te stil is om me heen. Een week in een huisje op een eiland om aan een stuk door te schrijven, dat lijkt me niets. Ik wil om me heen kunnen kijken en gezichten zien, ik wil stemmen horen, dingen die je niet verwacht. Tegelijkertijd moet je af en toe ook echt ongestoord kunnen werken. Een stiltecoupé in een trein, dat werkt, maar een coworking space is nog beter. Het is overwegend rustig, maar op het moment dat je iets zoekt, een woord, een beweging, een typering van hoe iemand loopt, dan hoef je maar om je heen te kijken.’

Kunnen mensen die vaak in Berlage komen zich ook herkennen in personages in je roman?

‘Nee, dat denk ik niet. Het is nooit zo simpel, zo eenduidig. Het zijn meest kleine dingen. Ik heb een paar maanden geleden op Berlage een gesprek gehad over Lamarckisme dat een rol speelt in een volgend boek, maar als dat boek af is en dan is er niet een woord uit dat gesprek dat je zult herkennen. Dat soort toevallige gesprekken aan de lunchtafel zijn wel de mooie dingen van werken bij Meet Berlage. Ze kunnen je op ideeën brengen die je anders wellicht niet gehad had.

Er komt dus nog een boek?

Ja, dat denk ik wel. Ik ben meestal met meerdere boeken tegelijk bezig, omdat elke fase van een boek zijn eigen soort werk met zich meebrengt. In de laatste paar maanden ben je alleen maar aan het schaven, komma’s aan het verplaatsen, een zin herformuleren, misschien het einde van het hoofdstuk net iets puntiger. Ik wil niet wekenlang alleen met dat soort dingen bezig zijn, ik wil tegelijkertijd nadenken over een groot nieuw idee, dingen uitzoeken, een wereld van mogelijkheden zien. Daarom vind ik het fijn om een paar projecten naast elkaar te hebben.

En is de presentatie dan bij Meet Berlage?

Dat zou heel mooi zijn!

Koop dit boek gewoon (en klik daarvoor hier).