News


February 28, 2020 Om de hoek: In de Wildeman // Bierproeflokaal met een verhaal

Voor deze editie stappen we bij ons de deur uit, gaan we linksaf - dit is de Oudebrugsteeg - steken het Damrak over, gaan we verder door de Oudebrugsteeg, bij de Nieuwendijk min of meer rechtdoor - dit is de Kolksteeg - en kijken we, voordat we op de Nieuwezijds Kolk aankomen, naar links en zien daar: Bierproeflokaal ‘In de Wildeman’.


Nog geen 3 minuten lopen. En dit wandelingetje hadden we 300 jaar geleden ongeveer ook zo kunnen maken. Met als grootste verschil dat de Beurs van Berlage er nog niet was en dat we op Kolksteeg 3 geen bierproeflokaal aan zouden treffen, maar een distilleerderij!

Want ja, dat is het stukje geschiedenis: Toen het pand aan de Kolksteeg was voltrokken, heeft in 1690 de destilleerderij Levert & Co zich er gevestigd. Met aan de achterkant een stokerij (op Kolksteeg 1) en aan de voorkant een winkel/proeflokaal. Levert & Co heeft enkele generaties prima zaken gedaan, met het stoken van destijds veel gedronken jenevers (met name de ’Oorlam’ was een hit) en andersoortig gedestilleerd. Maar helaas kwam er een eind aan die succesvolle tijd en werd de handel in 1972 overgekocht door Henkes (en dat kort daarna weer door Bols).

 

 

Vervolgens was er een periode dat het pand verschillende bestemmingen had, totdat de zaak werd omgetoverd tot - jawel! - een bierproeflokaal.
Het café kreeg de oorspronkelijke naam ‘In de Wildeman’ en werd - voor zover mogelijk - in oude stijl ingericht (met lage, houten toog, etc.). En, er kan wel gesteld worden dat dit goed heeft uitgepakt! Want nu, na bijna 35 jaar, is bierproeflokaal In de Wildman uitgegroeid tot een begrip in Amsterdam. Nee; in Nederland. Nee; wereldwijd. Zonder gekkigheid, het café heeft in deze jaren in de bierwereld echt een bijzondere reputatie opgebouwd.

Laten we terug gaan naar het heden.
Je stapt binnen en voelt meteen dat het een karaktervolle zaak is.
Om te beginnen heeft het sowieso de sfeer van weleer. Het oude pand en interieur (al is het dus niet de oorspronkelijke inrichting) ademt meteen het lekkere doorleefde sfeertje en zorgt ervoor dat je in een ruimte komt waar de tijd stil heeft gestaan. Nee, dat zeg ik niet goed. Het is meer ‘waar de tijd er niet toe doet’! (En dat komt mooi uit, want gezelligheid kent geen tijd, maar dat terzijde…) Het is van toen, van nu en van morgen. Voor altijd! En dat maakt het zo leuk, want met dit authentieke decor is het niet zo dat je een stijve, museale poppenkast instapt. Nee. In de Wildeman leeft!
Elke keer dat je er komt is er gezelligheid. En vooral omdat het volk dat er komt erg gemêleerd is. Nu hoor ik de vraag al… En ja, ook toeristen komen er. Maar léúke toeristen, en niet te veel. Mensen die hier heel bewust op af komen. Grappig is namelijk, als je er bijvoorbeeld op het gevel-terrasje zit, in het voorjaarszonnetje dat net tussendoor de panden en het Korenmetershuis schijnt en mooi door je bier valt, en je kijkt naar de mensen die er allemaal voorbij komen, dat het dan vooral opvalt hoeveel mensen er níét bij In de Wildeman naar binnen komen..!

Kortom; leuke, bewuste toeristen komen er, maar daarnaast vooral een goed aantal stamgasten, wat jonge lui, wat ouderen, verliefde stelletjes, hippelingen, rockers, zakenmannen, artistieke vogels, intellectuele heren met rommelige baarden en ongestreken pakken, mooie meisjes, lelijke meisjes, etcetera, etcetera. Alles en iedereen dus. En dat is heerlijk, die mix. En allemaal komen ze voor de gemoedelijke sfeer. (Feitje: bij In de Wildeman staat er geen muziek aan!)

Maar laat ik de hoofdzaak absoluut niet vergeten: ze komen voor bier! Bijzonder bier. Met maar liefst 18 bieren van de tap en iets van 250 bieren uit de fles is het aanbod geweldig. Veel bieren uit Nederland en België sowieso, maar ook zeer goed spul uit bijvoorbeeld Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. En doordat de bieren van de tap wisselen, weten ze je steeds weer te verrassen!
Daarbij zijn ze ook actief, met het organiseren van proefsessies van brouwerijen, speciale bier-events, het aangaan van co-producties met lokale brouwerijen (zoals De Prael) en totaal niet lokale brouwerijen (zoals Flying Dog, VS), en ga zo maar door.

Het vloeit. Het bruist. En nog 1 belangrijk punt voordat ik dit artikel afrond. Het streelt. En dan bedoel ik vooral dat de service er top is. Stuk voor stuk zijn het hoogst aardige en bovenal vakkundige lieden die er werken. De complimenten dus ook voor Simon (Simon Fokkema), die nu sinds een flink aantal jaren aan het roer staat, hoe hij de juiste mensen in huis heeft en constant zorgt voor een positieve, klantgerichte en levendige sfeer in de tent. Want onderstreept moet worden hoe waardevol het is dat er mensen achter de bar staan die je net zolang helpen (je omschrijft je smaak-behoefte en je proeft een suggestie) totdat je het bier hebt dat bij je past. (Extra belangrijk, omdat je in zo een bier-speeltuin heel makkelijk verdwaald raakt..!)

Afrondend:
Stap binnen en geniet! Dat is eigenlijk het enige dat ik nog kan zeggen.
Na een dag hard werken bij Meet Berlage bijvoorbeeld. Even een zalig bier drinken bij In de Wildeman!
Proost.


Tip (en meteen ook een klacht):
Op zondag zijn ze dicht…

Advies:
Het eerstvolgende event bij In de Wildeman is de ‘Duitse bier-dagen’!
20, 21 en 22 maart 2020

Info:
Kolksteeg 3
Amsterdam
020 638 23 48
Facebook